My Followers

Tuesday, August 23, 2011

Persiapan hari raya, biskut raya


Menjelang beberapa hari lagi tuk menyambut bulan syawal. Mestilah da ada beberapa persiapan untuk menyambut hari lebaran yang kian mendekat setahun sekali. Dalam banyak persiapan tiap tahun paling sibuk sy bersama keluarga menyiapkan biskut raya. Beli ada jugak tapi biskut buatan sendiri lagi best. Sambil buat biskut raya sambil dengar lagu raya baru ada suasana nak sambut raya. :)


Biskut yg dibuat ni simple saja. Tidak serumit biskut yg famous2. Kat sini sudah siap 3 jenis biskut raya. Tapi keluarga sudah siap 6 jenis kuih raya. 3 daripadanya kuih kuih goreng. Gambar dibawah ini kuih raya biskut bunga cina. Biskut bunga cina ni memang favorite sy. Kalau raya mesti cari kuih biskut bunga cina ni. Yang paling sy suka mak pandai buat dan sy pun amik la ilmu yg ada. Kalau teringin sangat nak makan boleh buat sendiri :)




Antara bahan-bahan yg digunakan. Tp sy xamik gmbar sgt masa pembikinan kuih raya disebabkan tangan sy penuh dengan tepung dan adunan tepung :)








Seterusnya biskut raya potong benang. Yang ade warna coklat ni. Dan yg ada warna warni tu biskut tepung beras. Sekarang ini ada lagi beberapa jenis biskut raya yang on the way pembikinan. hehe. nanti InsyaAllah akan diupload gambar nya untuk sharing bersama.








Anda pula bagaimana persiapan biskut raya? Beli atau buat sendiri. Ada jugak beberapa biskut raya yg dibeli dan ini beberapa biskut raya yg dibuat sendiri.Even tengah busy nak siapkan persiapan untuk hari raya ni berharap kita semua jugak dapat mengejar malam lailatul qadar. Amin.

Thank you reading & happy reading :)


13 comments:

Takashi Manganji said...

nak sket kue rayer..

LyNn LyNdA said...

amboi...meriah btol name biskut...xprnh dgr pn...heee

Han Alfi said...

takashi : boley boley :)

Han Alfi said...

linda : kuih biasa tiap tahun ak buat ni lin.. datg umah t dtg makan :)

cik kartun said...

huhu CK slalu wat kuih tunjuk je ngn mak (beli)
if klu rajin+ade mase=wat kuih simple jer..^_^

Han Alfi said...

CK : sy pun sebab mak mmg tiap tahun & suka wat kuih raya. leh jimat jugk.kdg tu kalau beli xbape sgt rasa dia & ada yg keras la..hehe :)

Fezul Fadhley said...

MINTAK!!!

Han Alfi said...

Fezul : amik je la ;)

cik kartun said...

salam aidilfitri..
sebelum pulang ke kamp0ng tu jom singgah http://nurais-luahanhati.blogspot.com/2011/08/ingat-orang-tersayang.html

amna said...

sedapnya.. drop by ^^

http://pemadamp.blogspot.com

Han Alfi said...

CK : salam aidilfitri jugak.sudah singgah blog kamu. nice :)

Han Alfi said...

amna : thank you dear :)

Hana said...

Salam. Boleh share resipi biskut tepung beras ? Lama mencari tak dapat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...