My Followers

Saturday, January 29, 2011

Selamat Malam Kekasih


Selamat malam kekasih ini merupakan novel hasil nukilan Aina Emir. Novel ini mempunyai jalan cerita yg sgt menarik terutamanya bab-bab yg terakhir dimana pengakhiran novel ini sgt baik dan menakjubkan. Novel ini mengutarakan isu-isu kehidupan masyarakat Melayu elit hari ini. Dan juga mengetengahkan soal agama, harta, waris termasuk kesetiaan dan kejujuran dalam amalan seharian, dan juga humor romantis turut diselitkan.


p/s : Novel ini mmg sy nak beli lepas sy abez bace novel tajuk " lovin you". Tp, My heart (My Mr Al) sudah bg suprised kat sy dengan menghadiahkan novel ini kepada sy. Mekasih ya.. :)

Thursday, January 27, 2011

Hana Tajima.. She's Gorgeous !!


HANA TAJIMA, dia merupakan pereka designer terkenal from UK. Mempunyai darah kacukan Japan & England. For me she is Islamic Ikon Fashion Designer. So, sy ade upload beberapa keping gambar Hana Tajima untuk entry ni. She so beautiful & fantastic...!!!



Wednesday, January 26, 2011

duit massyukkkkk :))

hehe... yay duit masyukkk hari ni...
duit jpa da masuk..
berbulan sy menunggu akhirnya masukkk jugak wit jpa ni..
Alhamdulillah...
:)

duit masuk jah.. terus duk pikir nk bayr itu ini...
rm200 nak bayr duit baiki laptop..
duit rm103 nk bayar tudung..
duit rm90 nak bayar baju...
waaa....
abesh la duit sy..
huhu...
xpe lah...
sekurang kurangnya..
duit free dapat nih...
hehe

Monday, January 24, 2011

Hang out yg best bersama teman2 & My Mr Al


Selepas selesai hari pertunangan abg sy yg tersyg, pd pukul 3.25 pg ari ahad, sy pun pergi ke Kelantan untuk berjumpa Dr.Azman,advisor sy. Pada pg ahad itu jugak lebih kurang pukul 8.45pg sy selamat smpai ke wakaf baru. Balik umah ina dan rehat n bersiap sedia untuk berjumpa lecturer(advisor). Pergi uitm KB dan berjumpa selama hampir 1 jam seorang bersama quiah. Pada waktu malam pulak, kami da plan untuk pergi ke Wakaf Che Yeh pergi jejalan. Memandangkan pg isnin kul 7pg esoknya, sy da pun kene pulang ke Pahang. Mintak cuti 1 hari je, x dpt la sy spend byk masa berjumpa ngan kawan-kawan dan My Mr Al.

* Ni anak dara pingitan, ina,ayu dan quiah ( sakan mebeli belah ye malm tue) haha :P


* Ni pulak Mr Al, teruna idaman wanita ( haha, jejaka idaman kah?? ) :PP


Malam itu,pas maghrib sy, My Mr Al, Quiah, ina dan ayu pergi ke Wakaf Che yeh menaiki kereta dipandu oleh My Mr Al. Sampai je sane g jalan2,shopping2 dan da puas jalan2 baru la g makan kat Restoran Wakaf Che Yeh.

* ni plak sesi makan malam bermula ( tgh tunggu makanan sampai ) hee




Saturday, January 22, 2011

Alhamdulillah, selamat sudah..Tahniah :)


Semalam siapkan hantaran sirih junjung. Ada 2 org kawan mak dtg umah tolong buatkan sirih junjung, jd sy pun belajar jugak nak buat, senang t leh wat sendiri hantaran sirih junjung ni. hee

Pagi ni kami bertolak ke Jerantut, sebab semua sedara mara berkumpul di umah mak sedara sy, Mak uda.Selepas itu kami berkonvoi ramai-ramai ke rumah bakal tunang abg sy ni. Dalam pukul 1 lebih sampai lah kami di tempat yg dituju dengan hajat besar ini.



Sy bawak hantaran kain pasang dan bermula lah adat majlis merisik dan bertunang terus. Dan, Alhamdulillah majlis sudah selesai. Pada hari ini, 22 januari 2011 abg sy sudah menjadi tunangan org. Sedih jugak rase even baru bertunang. Pasangan perempuan pulak manis memakai baju berwarna biru muda.

Friday, January 21, 2011

Pertunjukan Ular *ngeee*

Ini adalah antara kisah kisah terlampau sy yg masih lg dlm memori sy. Yang wujud didlm memori je tau sy akan masuk dlm entry ni..haha

Pada hari pertama pameran dan pertunjukan ular diadakan iaitu 6 julai, pd petang tue sy pergi tgk pameran dan jugak pertunjukan ular di Muzium Kelantan. Kebetulan waktu kami pergi adalah waktu " Makan petang" ular-ular tersebut. Apalagi, tgk ular-ular tue makan tikus-tikus yg mengigil ketakutan. Kesian plak tgk nasib-nasib tikus-tikus ni. Dlm pameran ini,terdapat bermacam-macam jenis ular, besar kecik dan bermacam warna.

So, sy akan share kat sini serba sedikit gambar-gambar ular yg sy tangkap menggunakan hp sy yg xseberapa ini.

Dalam pertunjukan ular ini ade 1 pertunjukan iaitu " Gadis bersama Ular ". Dimana ade seorang perempuan duduk didalam kurungan kaca yg dipenuhi berpuluh puluh ekor ular yg berbisa. Nama gadis ini Puteri dan masih lg muda orgnya. Bg sy dia sgt berani dan salute la sy kat die cuz sy memang geli ngan ular + of coz lah takut.. eeeiiii ..

Selapas itu, jam tepat 5 ptg ade pertunjukan ular yg dinanti nantikan oleh pengunjung yg mengunjungi pameran ular ini. Pertunjukan ular dilaksanakan oleh 2 org lelaki ini diatas pentas bersama ular "King Cobra". Persembahan yg sgt best dan menarik perhatian orang ramai. 2 lelaki ini memang sudah biasa membuat pertunjukan ular di Korea terutamanya.

p/s gambar-gambar ular akan di upload mlm ini. :)


Thursday, January 20, 2011

Trip yg best


Ni cite lama, tp dulu sy da ade tulis dlm blog sy. Tp entry tue da xde cuz sy sudah deleted. Untuk memenuhi plak blog ni, sy share sikit kisah2 lampau yg sy masih ingat. Trip ni pada 29 march 2010 xsilap sy, dimana kami ikut rombongan persatuan rekreasi ke Kuala Lumpur.
Gambar bawah ni, antara ahli2 rombongan yg pergi dimana student market dan jugak finance. Bila sebut finance, My Mr Al pun ade jugk. hehe . yg pakai baju merah tue Ms Al. :)


Kami pergi dlm 3 hari 2 malm. First sekali kami pergi berbasikal di Bukit Cerakah, Shah Alam. Yang pasti tempat ni sgt menarik, dan ade Taman 4 Musim. Memang best sgt berbasikal kawasan yg dipenuhi hutan-hutan yg menghijau.




Lepas tue, paling sy ingat adalah aktiviti BERKAYAK. Sy memang takut dgn air dlm. Dan pada masa yg sama, salah 1 aktiviti rombongan ni setiap org perlu berkayak. Dan kami pergi berkayak di Tasik Wetland Putrajaya. Memang luas sgt tasik tue, mula-mula sampai gerun giler, dlm ati biar betul kat sini ke sy kena berkayak. Tapi, bila da berkayak, alamak... syokk ye. Xmo da naik darat. Nak berkayak je. hehe :P


Dan seterusnya, malam tu kami pergi ke i-City, dimana tempat ni merupakan cahaya-cahaya lampu bermcam warna dengan bermacam bentuk. Sgt cantik dan sgt kreatif kepada person yg mendesign tempat ini.



Selebihnya, kami shopping2. Pastu kami jugak pergi menonton wayang. kami tgk cite Alice in Wonderland. Sy suka jgk tgk cite ni, menarik. Walau camne pun, memang trip ni syiokk lah..hehe :)

Wednesday, January 19, 2011

I like Lisa Surihani yg cun melecun lah..!




Dia sanggggaaattt chumeyl.. kiut sgt2.. sebab itu sy suke lisa surihani. ++++++
lisa kelihatan sgt innocent, baby cute face..penampilan yg simple but menarik & sweet + nice.. Intelegent n really down to earth.. im a big fan of u lah lisa.

You go girl.
I like u so much..!!


owh..diriku..

Hari semalam, xbukak lgsg laptop pas balik keje. Balik je duk rest jap. Kul 9 mlm nk tgk cite HANI ( Nama sy tue...!!! hee ) Tp baru je dialog Hani nk cakap, tiba-tiba umah sy jd gelap..! huh.. xde elektrik rupenya, waaaa.. xdpt nk tgk cite. Xpe lah, nak bukak laptop nk layari internet pun xdapat, nak iron baju pun xdpt, jd sy bersms la dgn My Mr Al. Sambil baring atas katil ku bersms, dan tgh asyik bersms sy pun tertido. Pada malam semlm adalah waktu terawal sekali sy tido sepanjg mlm. hehe :P

Mase msg ngan My Mr Al, Mr Al xbape sihat, demam. Esok, My Mr Al xkeje cuti disebabkan demam panas. Keje kuat sgt ni., dah demam. Jaga diri baik2. Jgn lupe makan ubat. Rehat secukupnya, moga cepat sembuh tau,cuz Ur Ms Al ni riso sgt tahu x.. urm...

Tiket balik qlate dah sy beli, ngan tiket balik cni pun sy beli terus. Minggu ni sy balik qlate lgi memandangkan sy xjumpe advisor 2last weeks ago, cuz dr Azman ade meeting last minutes. Dan sabtu ni jugak abg sy bertunang. So, minggu ni sgt busy ngan aktiviti yg harus disiapkan.
chiayuk- chiayuk..!!
:)

Monday, January 17, 2011

Lovin You


im lovin u, My Mr Al. hehe. lovin you ni tajuk novel yg sy baru je abez baca. Dan sy ambil masa sehari lebih untuk menghabiskan novel ni. Novel ni bg sy sgt menarik dan sy sgt suka membacanya. Nama-nama watak dalam novel ini semuanya nama-nama Jepun, iaitu heronya Kira dan heroinnya Kotomi. Ceritanya lucu,sedih, dan mengembirakan. '

Novel ini ditulis oleh Horuno Hana yg baru sahaja lepasan PMR. Dan sy agak "wah" dengan gaya penulisan novel ini memang ringkas tapi menarik rupanya adalah karya dari remaja belasan tahun. Dibandingkan dengan sy yg sudah 20-an. *malu tua da..haha

Kepada,yg minat membaca novel seperti sy bacalah dan belilah buku ni.
:)

p/s Gambar muka depan novel ini akan diupload mlm ini.

Saturday, January 15, 2011

Lafazkan cintamu..


Ucapkan sekali sahaja..
dan akan kusimpan..
di sepanjang hayatku..


Ini merupakan novel yang sgt jiwang dan mempunyai jalan cerita yg sgt menarik para pembaca untuk membaca adegan seterusnya. Novel ini berkisarkan tentang Erina dan Haikal yg saling sama suka tp mereka berdua tidak pernah melafazkan atau menzahirkan perasaan masing-masing. Mereka berdua hanya memendam rasa sehingga mereka merana sendiri.

So, bacalah novel ini dan sy membelinya hanya RM19.90 sahaja.
:))

My Mr Al, sudah 2 years !!



Ye, sudah 2 tahun sy, Ms Al dan si dia, My Mr Al..
Alhamdulillah.. syukur..
Sy gembira bersama si dia..
Dan selalu berdoa moga sampai ke jinjang pelamin..
dan ke akhir hayat kami..
Amin ya Rabbal Alamin..

To My Mr Al..
tq so much menjaga sy selama ini,
susah senang..
we're together..
i love u..


Your smile brightens my life
:)

Seronok ye beli barang tunang ni..hee



Bila tgk je tajuk kat atas ni, cam sy je yg bertunang. Tapi yg nk bertunang ye abg sy. Tapi nk wat camne da sy plak terlebih excited. Nak tuk diri sendiri lambat lg...heee :P

Hari ini dlm kul 10 lebih kami dri lipis pergi ke jerantut untuk pergi beli persiapan barang-barang hantaran. Sampai je sane kitorang pergi ke kedai Seri Impian. shopping2, sampai semua barang tgk kat kedai tue cantik2 belaka. Dan abg sy dengan on da spot baru mencari tema warna bg pihak belahnya memilih warna hitam putih. Kami pun mencari bahan-bahan yg dijadikan hantaran berwarna hitam putih. So, memang cantik dan sesuai dengan abg sy yg maskulin itu. haha.. Ini antara contoh kaler hitam putih yg menjadi pilihan si jejaka manis ini.. hihi



Lepas shopping,shopping lg. Selepas itu, kami pergi juga umah2 saudara yg terdekat,pergi jejalan sampai la ke malam. Kebetulan time tue ada pasar malam di jerantut. Sebelum balik sempat lagi kami ke pasar malam membeli makanan untuk kami makan bila sampai dirumah nanti. Jadi, seharian la kami berjalan hari ni, letih memang sgt letih. Tapi letih tue x terasa sgt sebab sy memang teruja sgt2 beli barang-barang camni. haha


Gambar dibawah ni lah gerangan yg nk bertunang ye.. Ceria je nampak ye... hehe




Sampai umah,dalam pukul 11 lebih. Sampai je xterus rehat tapi terus je tgk barang2 yg baru dibeli td. Walau camne pun, memang best sgt2 , dan senang la pasni bila giliran sy plak datang :)


Friday, January 14, 2011

Akukah Cinderella Itu?


Kisah seorg gadis bernama Lisa yg menginginkan dirinya menjadi seperti Cinderella..
Lisa adalah gadis biasa..
dan tiada istimewa pada dirinya..
Tapi setelah lisa memasuki universiti..
Hidupnya penuh onak duri yg harus ditempuh...
Dia dibuli oleh seorg jejaka bernama Farid..



Sy da pun membeli dan membaca novel ini, tidak kurang jugak bestye..
dan novel ini lebih kepada menerapkan moral atau nilai-nilai murni untuk para pembacanya..
Novel ini karya Lily Haslina..

Thursday, January 13, 2011

- Kirimkan Aku Malaikatmu


Kirimkan aku malaikatmu..
Ni adalah tajuk novel yang dikarya oleh Muliati Abdul..
Dan sy telah membelinya dengan harga RM19 sahaja..
Novel ni memang best sgt dan menarik jalan cerita..
Perkara yg dijangka berlaku tp xterjadi, malah perkara yg xdijangka berlaku pula..
Kisal novel ni penuh sedih, happy, dan juga suspen dimana kita akan tertanya tanya apa yg berlaku selepas ini..

Watak utama adalah nurul syuhaida, Ahmad firdaus dan juga luqman hakim..
Trademark novel ni sgt jiwang..
Inilah trademarknya..

" Mencintai awak satu perkara baru dalam hidup saya
Menyayangi awak memberikan sejuta kebahagiaan
Lantas cinta ini mengajar saya erti hidup saling mempercayai
Nurul, selagi nadi masih berdenyut,
Aura ini tetap milikmu "

Romantik kan rangkap diatas ni.. So, memang xrugi sesiapa yg beli novel ni :))

Wednesday, January 12, 2011

Novel Prince charming


Novel Prince Charming ni sy beli semasa sy di Kota Bharu selepas sy habis exam sem lepas. Cuz time tue sy abis exam awal disebabkan paper sy amik semuanya exam di awal minggu peperiksaan. Time tue, sy dengan Fira dan My Mr Al pergi jalan-jalan di KB Mall, dan sudah tentu sy akan bawa mereka ke kedai buku Popular. Disini la sy menemui novel prince charming berwarna pink. Bila bace sinopsis cerita ni sy terus jatuh hati dan beli novel ni.

Prince charming ni berkisar tentang kehidupan seorang gadis masih bersekolah menengah yang sedang mencari Prince Charming yg sudah menyelamatkankan nyawanya. Dan ini terjadi gara-gara si gadis ini telah mengoyak carta Prince Charming yang menjadi igauan pelajar-pelajar perempuan disekolahnya.

Sepanjang mecari lelaki Prince Charming ini, si gadis ini mengharungi pelbagai suka,duka, mendapat teman-teman baru sepanjang mendapatkan jawapan yang dicari.Dan desakan Sofea teman baiknya membawanya ke kelab bola sepak.

Antara Rezza, Fiq, Nazrul, Hayrul dan Najmi siapakah Prince Charming yang sebenar? Ada apa disebalik carta Prince Charming? Ingin tahu cerita dan kesudahan novel ini belilah di kedai kedai buku sementara stok masih ada.

p/s : Sy sgt enjoy membaca novel Prince Charming ini. Best dan menjadi salah 1 koleksi novel yg sy ada :)

Facebook akan ditutup..?


Sekarang ni bila ckp facebook, tersebar luas yg facebook akan ditutup.

Dan sy telah pun bace disuratkhabar yg diberitahu facebook akan ditutup pada 15 mac 2011. Keputusan facebook ditutup ini dibuat oleh owner facebook ini sendiri. Dimana owner facebook ini mengalami stress dan tidak lagi mampu mengawal facebook yang kini mencecah 600juta pengguna facebook seluruh dunia. Owner kepada facebook ini mengatakan dia ingin kembali menjalani hidup normal tanpa stress dan jalan terbaik adalah dengan menutup laman sosial facebook ini. Dia tidak lagi memikir tentang wang tapi lebih memikir untuk hidup lebih baik tanpa masalah tekanan. Owner facebook ini jugak mengatakan adalah lebih baik mereka(pengguna facebook) pergi bersemuka menemui teman masing-masing daripada mengadap komputer tiap hari. Dan facebook adalah berada diluar kawalannya.

Inilah yang sy peroleh daripada suratkhabar kosmo. Dan jika benar facebook akan ditutup sy harap kepada teman2 facebook sy akan sentiasa gembira dengan kehidupan masing2. Berharap kita kan dapat berhubung dengan cara lain pula di hari yg lain.

Whatever it is,
facebook u'r the best internet social communications i ever had.

Memories of my facebook's name
-Han Alfi-

& My Mr Al facebook's name
-Awe Alni-

Monday, January 10, 2011

3 days at Kelantan :)


Beznyer g Kelantan ari sabtu lepas sampai ari isnin malam balik ke pahang semula. Pukul 4pg pergi ke Kelantan dan sampai pukul 10.30 pagi.Sepanjang naik keretapi bermula di Tanah Merah ke Pasir Mas rase berada atas tasik cuz penuh ngan air banjir. Sepanjang berada disana, sy tido dirumah sewa Ina dan Ayu kawan seclassmates. Kami jugak sempat berjumpa dan berborak dengan lecturer Prof Sapiai dan En.Ismail. Lama xjumpe..

Sy ke Kelantan pergi untuk berjumpa advisor, dimana setiap bulan 2 kali sebulan kami perlu ke UiTM kb berjumpa dengan penasihat kami. So, Sy, Quiah dan Fira pergi pd minggu ni. Pada hari ahad, sy bersama quiah, mail dan My Mr Al pergi ke UiTM Machang menaiki kereta yang didrive oleh My Mr Al. Mail berjumpa dengan advisor dan sy menemani quiah untuk settlekan masalah ptptn quiah yg di block. Da lama xpergi ke UiTM Machang, banyak da berubah dan rindu sgt dgn kenangan lama. Pada masa yg same, pada hari tersebut juga ada upacara sambutan Prof Shukri, lecturer sy dulu yang diangkat sebagai Pengarah Baru UiTM Kelantan sekarang. Congratulations prof.


Pada petang tue, kami pergi ke Taman Tengku Anis yg sgt besar dan cantik. Malam tue pulak, orang lain sibuk nk tgk Anugerah Juara Lagu, tp sy, My Mr Al, Fira, Quiah sibuk g jejalan, shopping2 kat Wakaf Che Yeh. So, malam tue kami pergi roda-roda di Wakaf Che Yeh sampai abez pitis. hehehe.. Malam tu jugak My Mr Al lepas antar kami pulang terus balik Pasir Puteh memandangkan My Mr Al kerja pada keesokan hari ye. Mekasih ye, kesian lak die letih ulang alik. Love u lebih.. :))


Keesokannya, sy dan quiah perlu berjumpa advisor tp malangnya advisor kami berada di ShahAlam ada meeting pada hari isnin dan selasa. So, pada hari tue sy dan quiah berjalan jalan merata tempat dan beli tiket sy tuk balik phg mlm tue. Walau macammane pun, mmg bez sgt dan ini antara cerita yg sy share semasa sy berada di Kelantan 3 hari ni.. Dan byk lg cerita semasa kami disana.

p/s : THANK YOU so much to My Mr Al
Thanx also to Ina & Ayu
& Of course to Quiah & Fira
Not forget to Tengku Ismail
:))

Friday, January 7, 2011

kegumbiraan ~~

Sebelum memblog ni..
sempat lg jd model..
model pe?? haha.. model konon-kononnya sebagai pemenang..
untuk promosi yg diadakan seminggu kat company ni..
Berphoto photo pegang hadiah yg xdibawa pulang pun...
hehe..
ni sy berada dalam office..
tp sempat lg hari ni sy memblog in...
saje je..
cuz excited sgt..
cuz 4pg nanti sy da nk bertolak ke Qlate...
Hooray..
dpt jumpe kawan-kawan..
si dia..
dan sy mmg rindu sgt UiTM machang dan UiTM Kota Bahru...
Terutamanya library uitm KB...
Tiap kali study week setiap sem...
library tue la rumah kedua sy..
dan akhirnya sy mendapt keputusan yg bek..
sem terakhir sy iaitu gpa 3.87..
Alhamdullilah...
:)
Thanx to Allah..
Thanx to Family..
Thanx to My Mr Al..
Thanx to Friends..


Trip to Padang, Bukit Tinggi, Indonesia


Actually trip ni sy pergi pd sem 5 iaitu sem lepas sy dlm pengajian degree ni. Sy pergi trip ni pada 27 september 2010 ( Hari jadi sy..!!! :) ) sehingga 30 september 2010. Iaitu 3 hari sy pergi ke Indonesia. Jadi, sy nak share sedikit sebyk tentang trip ni dimana sy sgt gembira, syokk sgt dpt pergi ke Indonesia. Memang xdapat dinafikan Padang merupakan tempat yang sgt cantik permandangannya. SubhanaAllah.. Kami selamat pergi dan pulang through kapal terbang Air Asia..:)

Sy tulis entry ni berdasarkan yg sy egat. Dimana hari pertama kami pergi ke semen padang iaitu kilang pemprosesan semen terbesar di sana. Dan kami pergi byk tempat-tempat lain dan juga tempat2 shopping. Kami juga pergi ke Puteri Minang dan Lindung Bulan dimana merupakan tempat membeli kain pasang, kain-kain sulaman, telekong yang sgt cantik dan harga yg berpatutan. Time ni memang rambang mata sgt. Dan sudah tentu sebelum sampai sini, tukar dulu mata wang, dari Ringgit ke Rupiah. Terasa cam jutawan fakir, yelah pegang dalam tangan beribu ribu rupiah tu. heh :P




Sterusnya, kami juga pergi ke sulaman Hajah Rosma iaitu kain sulamannya terkenal di Indonesia. Kami juga pergi ke tempat pemprosesan kopi iaitu dipanggil kilang Koniko dan juga pergi ke pemprosesan pisang salai dan kami sendiri dapat merasa pisang salai dan rasanya sgt enak.

Pada hari seterusnya, tempat yang paling cantik seni bangunan yg sy dan rakan2 pergi iaitu di Istano Baso PagaRuyung. Tempat dia sungguh cantik walaupun pada ketika itu kami sampai pada waktu matahari naik. Destinasi yang kami kunjungi seterusnya iaitu ke taman Panorama iaitu Ngarai Sianok Bukit Tinggi. Dekat sini permandangannya bukit bukau dan ada kedai2 cenderahati-cenderahati yang sgt comei. Dan byk lg tempat yg kami kunjungi sepanjang berada di Bukit Tinggi Indonesia ini. Walaumacam manapun pergi ke Indonesia ini memang sangat best,syiok,cool and sweet. This is a great travel experience. So,u'all try la pergi tempat ni.. Menarik :)

Thursday, January 6, 2011

Kelebihan ayat Al-Kursi

Information tentang kelebihan ayat Al-Kursi ni sy dpt dri member2 sy kirim dan kawan2 yg menyebarkannya melalui msg dalam friendster.. Jadi, kita sama-sama baca kelebihan yg kita akan dpt bila kita praktikkan amalan membaca ayat kursi..

SINAR CAHAYA AYAT KURSI
Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas
pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami
terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap
kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan
lari bersama-sama dengan salam itu.
Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:
1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.
3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.
4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.
5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.
6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.
7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'
'Utamakan SELAMAT dan SIHAT untuk Dunia-mu, utamakan SOLAT dan ZAKAT
untuk Akhirat-mu'
Subhanallah. .
Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :
1. Biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox anda.
2. Forward E-mail ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan InsyaAllah
redha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.Perkara yang baik elok dipanjang2kan
kepada kawan2 agar menjadi ingatan dan pedoman kpd kita semua. Semoga Allah swt sentiasa memberkati

Wednesday, January 5, 2011

Alisa


Tadi.. tengah duk men facebook..
My 1st BFF..
Alisa pun calling..
punya la lame xberborak panjang...
Dan tadi amik mase lama sgt berborak panjang tanpa henti..
Macm2 nk bercerita..
Kami dah berkawan baik hampir 11 tahun sudah..
waktu perkenalan kami mase kitorg same2 form1 dulu...
xsangka pejam celik pejam celik..
sekarang ni da 11 tahun kami berkawan rapat dan baik...
Berkongsi segala masalah suka duka...
dari kami form1 umur 13 tahun... sampai la sekarang..
kami masing2 da pun berusia..
23tahun...
Bila pikir-pikir.. cepat je masa berlalu...
Skrg ni pun...masing2 ada kerjaya haluan masing2..
kami stat mula berjauhan pun masa sy berada di form 6
di SMK Clifford..
Dan Alisa x menghabiskan form 6 die..
tp pergi meneruskan belajar di Masterskill dalam bidang nursing...
Cuz Alisa memang minat sgt dengan bidang kejururawatan ...
Dan sekarang Alisa dah pun bekerja sebagai nurse di Hospital Kuala Lumpur..
Dan sy masih lg di UiTM Qlate sem akhir dan tahun akhir..
Walau macam mane pun...
Saya bersyukur sgt2 ada Alisa..
My BFF yg sgt setia bersama sy..
diwaktu senang dan susah...

Aku sayanggg kau Alisa..
Miss u a lots....
:))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...