My Followers

Tuesday, March 29, 2011

Industrial training kini sudah berakhir..!


Hari ni luangkan sedikit mase meng-update kan blog ni.. nak hitung2 lagi 18 hari lagi nak habis praktikal.. Tak lagi kira tolak cuti sabtu ahad, tinggal la 14 hari lagi.. Tolak plak cuti 2 hari next week sy mohon. hehe :P ada tinggal 12 hari lagi. Yay...

Pada tepat 15 April 2011, berakhir lah praktikal ku..yuhoo ;)
Ini adalah log book sy, untuk mencatat or report sepanjang sy berpraktikal, Segala keje yg sy lakukan tercatat di dalam buku ini.


Sepanjang menjalani kursus ni pun sy juga perlu meyiapkan thesis. Dan kini thesis sudah siap. Berakhir lah praktikal ada VIVA presentation pula. Wish me gud of luck !

Saturday, March 19, 2011

Bolehkah sy menjadi seorang ibu?


Topik kali ini macam terlalu jauh lg berlaku dalam hidup sy. Saya pun tak tahu kenapa tetibe pulak menulis topik menjadi seorang ibu. Tapi, sebelum nak menjadi ibu, semestinya kena menjadi isteri atau nikah dulu kan.. hikhik.. :))


Ciri-Ciri Isteri Solehah

Ciri-ciri isteri solehah- Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami ialah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumah tangga.

Tiada siapapun boleh menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri.

Satu kurniaan Allah yang meletakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya.

Firman Allah: Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa: 34).

- Memberi keutamaan hak suami kerana bagi seorang isteri tidak ada hak yang lebih utama kepadanya selain hak suami.

Aisyah r.a. pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh seorang isteri. Rasulullah s.a.w. menjawab, suaminya. Apabila ditanya mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh suami. Baginda menjawab, ibunya. (Hadis riwayat Hakim).

- Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumah tangga. Isteri ialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekali gus menggugat keharmonian rumah tangga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri.

Bijaksana mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang di luar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami.

- Sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin.

Rasulullah s.a.w. bersabda: Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah. Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya. (Riwayat Ibnu Majah).

Isteri wajib mentaati perintah suaminya selagi ia tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Tetapi sayangnya ramai di kalangan suami yang menyalahgunakan pengertian taat ini. Mereka mengambil kesempatan untuk membebankan isteri dengan pelbagai hal yang tidak wajar.

- Berusaha menambah ilmu pengetahuan dan mempertingkatkan nilai-nilai akhlak yang murni supaya sejajar dengan petunjuk yang diarahkan oleh Islam mengenai sahsiah seorang isteri yang seharusnya dipilih oleh suami.

Sabda Rasulullah s.a.w., Seorang wanita itu dinikahi kerana salah satu daripada sifat-sifat utamanya; kejelitaannya, hartanya, akhlaknya dan agamanya. Hendaklah kamu memilih wanita yang memiliki agama dan akhlak, kamu akan beruntung kelak. (Riwayat Ahmad).

Mempunyai sifat redha, yakin diri serta tawakal kepada Allah untuk menghadapi sebarang masalah dan cabaran hidup berkeluarga selaras dengan firman Allah, Bergaullah dengan isteri-isteri kamu menurut cara yang wajar dan baik. Sekiranya kamu berasa tidak senang disebabkan perangai mereka, bersabarlah mungkin dalam perkara yang kamu tidak suka itu Allah menjadikan kebaikan yang banyak. (An-Nisa: 19).

Walaupun ayat ini ditujukan kepada suami, pengajaran yang terkandung amat perlu menjadi panduan kepada para isteri. Setiap orang hendaklah menyedari hakikat bahawa tiada seorang pun yang cukup sempurna dalam segala aspek. Oleh kerana itu kita perlu berusaha memperbetulkannya dan menyelesaikannya.

Rasulullah memberi panduan, Janganlah seorang suami yang mukmin membenci isteri yang mukminah disebabkan tingkah lakunya. Jika ia tidak berkenan kepada satu daripada tingkah lakunya, tentu masih ada tingkah lakunya yang lain amat disenanginya. (Hadis sahih).

- Membantu dan menolong suaminya agar menjadi anak yang sedia berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya, lebih-lebih lagi ibunya yang telah lanjut usia, uzur dan miskin kerana tanggungjawab anak lelaki lebih berat dan lebih utama terhadap kedua-dua ibu bapanya.

- Bersedia menjadi penyokong kuat kepada perjuangan suaminya iaitu perjuangan yang tidak menyimpang dari garis-garis yang dibenarkan oleh Islam.

Sabda Rasulullah s.a.w., Allah memberi rahmat kepada seorang isteri yang jika ia bangun malam dan solat, ia membangunkan suaminya supaya sembahyang bersamanya. Tetapi sekiranya suaminya enggan, direnjiskan air ke muka suaminya dengan penuh kasih sayang.

- Berusaha menjadi ibu yang baik, bertanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anaknya menjadi baik dan dapat melaksanakan hukum-hakam agama, berakhlak mulia sehingga menjadi teladan kepada orang ramai.

Inilah sebahagian daripada sahsiah isteri yang seharusnya ada pada setiap wanita untuk mencapai kesempurnaan hidup berkeluarga dan mendapat keredhaan Allah yang diharapkan oleh setiap suami seperti doa Nabi Daud a.s.: ``Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah, yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan

Friday, March 18, 2011

Ku menunggu kau putus dengan kekasih mu..!


Baca je tajuk atas ni, ibarat seorg yg sgt berhati hitam melihat kehancuran pasangan bercinta. Hehe, tapi saya bukanlah begitu.. Dan takkan begitu. Saya bahagia bila tengok orang lain gembira. Jadi, baru lah aman damai dunia kita ni. Dan sy juga ingin hidup bahagia bersama orang tersayang.

Saya suka dengan lirik lagu dan retak lagu rossa ini. Jadi sy masukkan ke dalam entry blog saya. :)



Ku menunggu, ku menunggu
Kau putus dengan kekasihmu
Tak akan ku ganggu
Kau dengan kekasihmu
Ku kan s'lalu di sini
Untuk menunggumu

Cintaiku
Ku berharap kau kelak kan cintai aku
Saat kau telah tak bersama kekasihmu
Ku lakukan semua agar kau cintaiku

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Ada cemburu juga rindu
Ku tetap menunggu

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Dan kau sudah ada yang punya
Ku tetap menunggu

Datang padaku
Ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
Saat kau sadar betapa ku cintaimu
Akan selalu setia tuk menunggumu

Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Ada cemburu juga rindu
Ku tetap menunggu

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Dan kau sudah ada yang punya
Ku tetap menunggu

Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na na
Na na na na

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Ada cemburu juga rindu
Dan aku tetap menunggu

Haruskah ku bilang cinta
Hati senang namun bimbang
Dan kau sudah ada yang punya
Ku tetap menunggu
(Aku tetap menunggu)
Ku tetap menunggu
(Aku tetap menunggu)
Ku tetap menunggu

Ku menunggu
ROSSA

Sunday, March 13, 2011

"Jom Jenjalan Dengan Jejariruncing"



1) Sy suka baca blog ni sebab sy suka dengan penulisan cik jejari runcing ni. Entry yg ditulis menarik dan juga ringkas. Entry yg ringkas menarik hati sy untuk membaca kerana sy tidak suka membaca penulisan yg terlalu panjang :)

2) Dapat tahu blog ini semestinya selepas mengetahui cik jejari runcing adalah bakal isteri kepada golkepper Kelantan (KFCM).

3) Cadangan cik jejari runcing boleh menambahkan lg info2 lain seperti fesyen, gaya hidup sihat dan sebagainya selain menulis tentang kehidupan cik jejari runcing. :))

4) Soalan sy ingin taye :-

a) Hows ur life at UiTM machang lepas popular, mcam mane layanan lecturer,kwn2 terhadap cik jejari runcing?
b) Bila nk nikah ni?? p/s : cepat2 skit :)

To all my blog readers, u guys also can join this cik jejari runcing's game . It easy and fast :))

p/s : Semoga cik jejari runcing bahagia selalu hendaknya dan berjaya didunia dan akhirat :)

Saturday, March 12, 2011

Mari mebaca kawan-kawan :)


Mari membaca kawan kawan. huhu. Ini entry sewaktu sy jalan-jalan semasa berada 4 hari di Kota Bahru. Macam biasa port sy membeli Novel yg terkini di store "Popular" sampai je, mata jd berpinar pinar cuz byk sgt novel keluaran terbaru dan best2 tajuk novel. Menghabiskan masa hampir 1 jam semata mata untuk mencari novel yg terbaik. Haha. Yelah nak beli byk takut x cukup duit. :PP




Jadi ini Novel yg telah berjaya saya bawa pulang dengan pembelian RM19.90 sahaja.


Novel Biar Jadi Kaktus pula novel yg sy nak beli juga, tapi dibeli oleh My Mr Al dan My Mr Al dengan hati yg tersangat baik hati :P telah menhadiahkan novel ini kepada sy. Mekasih suprise ye. :))


Lepas tue, pegi makan2 pula. Lame x jumpe ngn dear Fira. Fira ni Kedah Mari. Lama xjumpa hang fira. hehe



Sizzling atas ni sebenarnya sy da makn separuh. haha. Lapar sgt kan. hee :)

Taklimat spss yg tersgt la best :PP


Hari sabtu last week, sy berada di Kelantan di UiTM Kota Bahru untuk menghadiri taklimat SPSS yg diadakan dari pukul 8.30 pagi hingga 5 ptg.


Ini merupakan taklimat plg memeningkan yg pernah sy hadiri. Maybe disebabkan sy letih dan mengantuk semasa menghadiri taklimat ini. Huhu. Bagaimanapun, taklimat ini sangat berguna untuk sy menyiapkan tesis sy untuk Chapter 4. Pada masa yg sama, proposal dan questionnaire sudah di approved!. Waktu entry ini di update, questionnaire sudah sy siap distributed dan masa untuk sy key in all the data into the SPSS System.. huh.


Monday, March 7, 2011

Biar Jadi Kaktus


Buku novel ini menarik hati sy untuk membelinya. Tapi, sy xbeli sebaliknya sy beli novel lain. Rupa rupanya My Mr Al sy membeli novel ini tanpa pengetahuan sy dan menghadiahkan novel ini kepada sy. Terima Kasih :) Novel ini sy baru je dpt jd sy tidak start lg membacanya. Novel ini adalah novel keluar terbaru dari group karangkraf dan novel ini dikarang oleh Iffa Zalia. Mari semua peminat novel seperti sy membeli novel ini, hehe :))

Dibius cinta


Sudah lama sy tidak update tentang my novel. So, sy amik masa sedikit tuk update latest novel yg sy baca. "Dibius Cinta" novel ni sy beli cam bese port membeli novel di " Popular " Ini satu satu nya novel yg sangat menarik hati sy dan novel ini sangat sesuai untuk mereka yg sudah mempunyai kekasih hati. Romantiknya cinta seorang lelaki terhadap wanita yg dicintai nya. Sy menghabiskan masa sehari sahaja membaca novel ini disebabkan perasaan ingin tahu tentang ending cerita ini. :)

Wednesday, March 2, 2011

Kembali kepada Fitrah Cinta Wanita


Allah berfirman :"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan"

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakanyang seringkali datang dari anak-anaknya"

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh"

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya"

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila pun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...