My Followers

Saturday, July 30, 2011

Selamat menyambut bulan Ramadhan + Khairul Fahmi memutuskan tunang dgn Elia !


Esok, kita semua bakal menyambut bulan Ramadhan bulan mulia. Dimana pada bulan inilah kita harus berjuta kali mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Mencukupkan yg wajib, memperbanyakkan amalan sunat, mengaji dan memahami ayat- ayat Al-Quran, istiqamah melakukan perkara baik menjauhi perkara buruk. Erti kata lain, beribadahlah kamu sehabis baik dibulan RAMADHAN ini dan memohon keampunan dan menyesali atas dosa yg telah dilakukan.









Anyway, SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK dan SELAMAT BERPUASA. HAPPY FASTING to all :)



Dan pada hari ini, kepada peminat bola sepak tanah air, kita telah digemparkan dengan keputusan muktamad Khairul fahmi che mat ( Penjaga gol Malaysia) yg telah memutuskan pertunangannya dengan Elia. Walaubagaimanapun,harap apex dan elia sentiasa tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran. KALAU sudah jodoh xkemana. KALAU tiada jodoh itu adalah suratan takdir.





Harap kita semua mengambil teladan dan ingatlah JODOH, PERTEMUAN, AJAL itu RAHSIA ALLAH S.W.T. Sentiasa sabar dan ikhlas apabila dugaan melanda dlm diri kita. AMIN



Friday, July 29, 2011

Facebook & Blogger


Entry kali ni Facebook Vs Blogger. Mana yg paling meletop?? So, zaman sekarang ni, bg pandangan sy 2 social networking ini lah antara yg femes dan berpuluh ribu menggunakan rangkaian internet communication ini. Yg pasti, facebook tidak kira golongan muda, tua dan kanak-kanak pun ada punya facebook sendiri.


Untuk entri kali ini, edisi khas dimana sy ingin mengucapkan RIBUAN TERIMA KASIH kepada PENGUNJUNG-PENGUJUNG blog yg DIKASIHI. Sy baru lg berblog,tp dlm baru tu adalah da nak masuk 8bulan berblog. Alhamdulillah respond yg baik & dibaca oleh kalangan blogger. Kali ini kunjungan blog sy sudah pun mencecah 10RIBU ORANG KUNJUNGAN dari orang yg baik hati :) Walaupun kunjungan blog xsehebat Aimie Harmelia ( tunang apex, blogger femes) hehehe. Juga berterima kasih kepada yg MENINGGALKAN COMMENT & juga yg FOLLOW blog ini. Thank you :) Yg mengfollow, tanda terima kasih sy akan mengfollow kembali blog yg ada link kat nickname diorg. Kalau xde link, sy xdapat nk follow kembali. :)





Mengenai facebook pula, sy ingin mengucap terima kasih kepada yg sudi mengADD sy. Tp terus terang disini, facebook sy agak privacy. Dimana sy approve or add orang yg dikenali sahaja. Sy tahu ada yg dari friend blog sy ada juga add. InsyaAllah nanti, sy tgk kembali rakan2 yg sudi add. Bagaimanapun, kalian boleh kontek dan tahu perkembangan sy di blog ini :D






Disebalik facebook ada sy meletakkan kata2 or status berkisarkan jiwang yg baik la. Dimana sy suka sgt words ni :


" Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu ".





Dan yg ini sy amik dari kata2 blogger femes Kakak Nurul Badiah Lai iaitu


" sebaik baik lelaki, adalah lelaki yang baik terhadap pasangannya ".





Macam mane, words ni so SWEET kan. Hehe. :D Terima kasih sudi baca entry blog sy kali ni. Have a great day !


Thursday, July 28, 2011

Sy suka duk meja bilik sy :P


Ini entry berbual kosong. Da lama tinggal blog, tetiba asyik nak mengupdate je blog. Apatah g skang masih berada dirumah, t da kerja xleh da nk amik masa byk tuk internet ni. Sementara ada masa skarang, kita guna masa yg ada sehabis baik. Hehe.

Tiap kali main laptop, inilah yg berada diatas meja sy. Berselerak kadang tu. Bila free, sy membaca novel. Ni novel terbaru baca "Bukan Cinta Biasa". Tp xsiap lg baca, memandangkan sy kena pergi kursus 1 Malaysia baru2 ni. so tergendala menghabiskan pembacaan novel tersebut :)




Ini antara koleksi novel2 yg sy minati. Cerita novel ni semua best2 & wat drama konfem meletop jugak cam drama Nora Elena yg diadaptasi oleh novel Kasih yg Suci.





Seterusnya, ni laptop Toshiba kesayangan sy. Dimana sudah 3 tahun berkhidmat dgn sy. Membuat assignment bagai . thesis sepanjang sy di universiti dulu. Walau dicampak di hempas, laptop ni xpernah sakit dan sentiasa kuat. :) Sayang dia.






Kerna itu sy suka duk meja bilik sy. Hehe.:D Thank you for reading this. Have a nice day all :)

Wednesday, July 27, 2011

Rahsia wanita HEBAT


Sempena kita bakal menyambut bulan Ramadhan beberapa hari lagi. Boleh la sy share dgn pembaca semua entry yg berunsurkan ilmiah. Happy reading all :)
Diambil oleh laman blog rahsiawanitahebat.blogspot.com



25 KELEBIHAN WANITA

by
Alya
About Women
(Sumber: kilimanjarospa.com/women)

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada
suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis,Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

My love song :)


Lama sy duk cari lagu ney, nk letakkan dlm blog ni. Leh share dgn orang lain juga. Lagu ini antara lagu favorite korea yg sy suka. Sebab lagu dia MENDAYU & RELAX sahaja. Sesape yg tgk drama korea 'Sassy Girl" mesti pernah dgr lagu ni. SO, sape2 yg suka lagu ni boleh lah dgr di blog sy. Dan sy juga letakkan lirik lagu ni dalam korean version & also english version tuk faham lg maksud lagu ni :D




Mianhaeya Hanun-goni
Oleh: As One

mian-han-goni mian-haeya hanun-goni
nol saranghage dweborin-gol
nae sarangi nol / manhihim-tulge
handanun-gol almyonsodo
ajikdo po-dae-chido mothago-isso
iron-nal i-hyae-handamyon
chogum man-nada on-nago hae-dona yongso-hae chamshiman do
anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso
nae dogwerul damaga tut-ji-anhado
onjena nae-ge marul-haet-go
chiwojiji anh-nundamyon
ijen chongmal saranghago-shipo
anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso
heeee…
anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonunissot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso






[ENGLISH – Terjemahan]

Do I have to apologize? Should I apologize?
I’m falling in love with you
I know my love
has made you suffer
But I can’t forget you
If you could understand me
Please forgive me
although I’m crying again
Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you
Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it

Eventhough I closed my ears,
I still hear your voice
since I can’t forget youI’m going to love you

Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you
Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it
Yeahhh…

Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you


Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it



Tuesday, July 26, 2011

7 perkara bukti LELAKI itu RUMIT


Berdasarkan tajuk diatas menunjukkan entry blog sy pd kali ini adalah berkaitan tentang LELAKI. Rumitkah kaum lelaki?? so, ini adalah artikel sy ambil dari majalah remaja. Enjoy reading guys :D


1) Jika kamu melayannya dengan baik. so dia fikir kamu jatuh cinta padanya. Jika tidak kamu akan dianggap sombong olehnya. Situasi ini selalu terjadi dalam persahabatan.


2) Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu mahu menggodanya. Jika tidak, dia kata kamu kekampungan. Sudah menjadi naluri seorang gadis menjaga penampilan dirinya. Jadi tidak salah seorang gadis berpakaian cantik intuk menjaga penampilan dirinya.


3) Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala. Jika kamu berdiam, dia kata kamu tiada IQ yang tinggi. Perkara ini selalu terjadi bila kedua dua nya mempunyai sifat ego yg tinggi. Namun, kebiasaannya lelaki itu lebih gemar mendiamkan diri.


4) Jika kamu menceritakan masalah kamu, dia kata kamu menyusahkan. Jika tidak, dia menuduh seorang gadis itu tidak mempercayainya.


5) Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti pengasuh. Jika dia cerewet kepada kamu,itu kerana dia mengambil berat. Sebagai seorang gadis, memang sudah ada naluri sebagai seorang ibu.


6) Jika kamu mungkir janji kamu tidak boleh dipercayai. Jika dia ingkar janji, dia melakukannya kerana terpaksa. Mungkin hanyalah satu alasan dan kerana mungkin sifat wanita yg juga sukar untuk menerima alasan dari si jejaka.


7) Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam. Jika dia menyakiti kamu, kerana terlalu mengambil berat terhadap kamu.Ya. seorang lelaki tidak perlulah menampakkan sensitif. Kamu perlu tampak hebat dan kental di hadapan gadis.



Namun pendapat saya, tidak semuanya ye LELAKI adalah bersifat sebegitu. Kerana ini adalah kejadian yg berlaku secara semulajadi tanpa disedari oleh sesetengah kebanyakan lelaki. Namun, jika lelaki tersebut melakukan perkara tersebut, kebanyakkan lelaki mungkin tidak perasan akan tabiat mereka itu. Peace :)



Friday, July 1, 2011

Dr Bukit Tinggi to Genting Highlands


Ni antara kisah koleksi terlampau edisi jalan jalan cari angin. hehe. perjalanan makan angin ini bersama keluarga tersayang. Pada hari tersebut kami plan untuk pergi ke Bukit Tinggi. Pagi pagi lagi da bangun siap siap nk g jejalan. Kami pergi ke BuKit Tinggi pergi jejalan ke tempat Japanese Tea House, Taman Colmar Tropica, Botanical Garden dan Kota Perancis. Ini nama tempat yg sy ingat. hehe. Sape xpernah pergi, so pergilah, dalam Malaysia sahaja rugi xpergi. Sure u will enjoy. :)

Lepas jalan2 makan, tangkap gambar mcm2. Boleh plak abg ajak sekeluarga naik Genting Highlands Sky Way. Mula mula naik berebut masuk dalam cabel. Tp da naik, sy yg paling takut, sebab sy GAYAT. owh.. rasa nak pitam time tuh! Mmg tinggi dan sangat panjang. I cannot imagine if the cable jatuh ke bawah. @@" .

Kereta gantung Genting Skyway ini merupakan yang TERCEPAT DI DUNIA dan TERPANJANG DI ASIA TENGGARA. Semua ini terdapat dlm negara Malaysia. hehe










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...