My Followers

Tuesday, August 23, 2011

Persiapan hari raya, biskut raya


Menjelang beberapa hari lagi tuk menyambut bulan syawal. Mestilah da ada beberapa persiapan untuk menyambut hari lebaran yang kian mendekat setahun sekali. Dalam banyak persiapan tiap tahun paling sibuk sy bersama keluarga menyiapkan biskut raya. Beli ada jugak tapi biskut buatan sendiri lagi best. Sambil buat biskut raya sambil dengar lagu raya baru ada suasana nak sambut raya. :)


Biskut yg dibuat ni simple saja. Tidak serumit biskut yg famous2. Kat sini sudah siap 3 jenis biskut raya. Tapi keluarga sudah siap 6 jenis kuih raya. 3 daripadanya kuih kuih goreng. Gambar dibawah ini kuih raya biskut bunga cina. Biskut bunga cina ni memang favorite sy. Kalau raya mesti cari kuih biskut bunga cina ni. Yang paling sy suka mak pandai buat dan sy pun amik la ilmu yg ada. Kalau teringin sangat nak makan boleh buat sendiri :)




Antara bahan-bahan yg digunakan. Tp sy xamik gmbar sgt masa pembikinan kuih raya disebabkan tangan sy penuh dengan tepung dan adunan tepung :)








Seterusnya biskut raya potong benang. Yang ade warna coklat ni. Dan yg ada warna warni tu biskut tepung beras. Sekarang ini ada lagi beberapa jenis biskut raya yang on the way pembikinan. hehe. nanti InsyaAllah akan diupload gambar nya untuk sharing bersama.








Anda pula bagaimana persiapan biskut raya? Beli atau buat sendiri. Ada jugak beberapa biskut raya yg dibeli dan ini beberapa biskut raya yg dibuat sendiri.Even tengah busy nak siapkan persiapan untuk hari raya ni berharap kita semua jugak dapat mengejar malam lailatul qadar. Amin.

Thank you reading & happy reading :)


Saturday, August 20, 2011

Bertudung VS Tidak bertudung. Siapa menang?




Salam Ramadhan semua. Sempena bulan ramadhan ini ingin saya berkongsi bersama tentang isu yang dibincangkan ini. Isu ini sudah biasa dikatakan, dibincang dan macam-macam.
Bertudung vs tidak bertudung. Sy ambil dari laman web http://mynewshub.my/bm/2011/08/17/bertudung-lawan-tidak-bertudung-siapa-menang/. Nak lebih jelas anda semua boleh pergi ke laman web diatas ini.






Untuk nampak lebih jelas, nampak tulisan sedikit dibawah ini. Maaf diatas ketidak clear tulisan didalam gmbar dibawah. Anda boleh direct terus pergi laman web sy ambil. Renung-renungkan.





Jadi mari la kita renungkan bersama. Untuk mengecapi nikmat dari Allah s.w.t sama sama kita semua menjadi manusia yg lebih baik. Mendekati Allah dan menyesali kesalahan yg telah di lakukan. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang :)



Thank you reading & Happy reading :)


Sunday, August 14, 2011

Rindu housemates rumah sewa akhir ketika dahulu


Nampak gayanya, makin mendekati bulan syawal bakal tiba nanti. Makin banyak pula kerinduan di kenangan lalu. Waktu yg berjalan tidak boleh dikembali, tidak boleh berputar ke belakang semula. Jadi hanyalah tinggal kenangan INDAH yg masih diingatan. Dan kita harus bersedia menuju ke hadapan masa depan kita di dunia ini.


Bila teringat masa kat rumah sewa dulu, rindu sangat dengan housemates la terutamanya. Makan bersama, tengok tb bersama, tido bersama, masak masak bersama, jejalan bersama, bersahur bersama, berpuasa bersama, berbuka puasa bersama, lipat sidai baju bersama, semuanya bersama. Ibarat sebuah keluarga yg bahagia. Ada kakak ada adik :) Rindu kan kan kan kan....

SY SEDEY SEKARANG ! :(


Ini antara pic dimana kami pergi jejalan di KB Mall. Ni sewaktu sem terakhir di Uitm Kota Bahru. Biasa jejalan waktu malam yg dingin dan bayu yg sayup je. Seronok. jalan kaki bersama sama sebab rumah sewa dekat je dengan kb mall ni. Sebenarnya dalam pic ni ade 2 orang lagi xde iaitu adik boo ( Idari nama sebenarnya ) dan kak ita ( Arita Wardati nama empunya). Kami berjalan berempat gambar di bawah ni. Sy, kak diana, kak wani & my BFF fira.



* Kak diana, han alfi, Kak wani :)



* Han alfi bersama kak wani :)



* Han alfi bersama BFF fira :)

Kebetulan semua pakai tudung putih. Jalan tempat dekat je so saut je tudung yg ada. hehe :D Rindu kamu semua. Semoga semuanya berjaya , hidup bergumbira. Moga kita dapat berkumpul semula macam dulu. Amin.


Thank you reading & happy reading :)


Wednesday, August 10, 2011

Rindu library kampus uitm



Wah tetibe rindu teramat sangat dengan library di kampus dulu. Perpustakaan ni da jadi rumah kedua terutamanya menjelangnya exam final semester. Dari pagi sampai petang study + watching tb kat library ni. hehe. Sambil study, sambil skodeng orang lain jugak berstudy,bertalking, bersleep, bereating cekedish pun ada dan macam macam ada. Hehe.


Gambar di bawah ni kat library masa exam paper yg da mengakhiri kesudahan semester. Pasal tu da xde orang sebab ramai da habis paper exam. Kalau mula2 start exam, mmg penuh library kene datang awal. Kalau x, xde tempat duduk & second place nk g study di student center.


Ni pic diambil oleh Min, time orang sibuk bercakap rupanya dia sibuk snap pic. hehe . Tah pape nampak,cam ade perbincangan serius je. Padahal ni bergosip je. Hehe. Da letih mengadap buku so kita mengadap kawan tuk borak2. Pesanan, bulan puasa xboleh bergosip tau, kurang pahala. RUGI! :)








Kenangan belajar di uitm memang banyak dan seronok sgt. Kenangan sewaktu di universiti la moment hidup kita yg paling indah kawan2. So, kepada sesiapa yg masih blaja, enjoy urself there, dun be tension2,stress on finishing assignments. Dats called university students dear. Assignments, presentations is a common things u need to do. It was exciting yet cool :) After blaja, kita da kena face reality hidup yg penuh dengan kerja, responsibility, commitment dan seiring dengannya. And, at that time, you will miss so much the moments you have at university :) Salam Ramadhan semua.


Thank you reading & Happy reading :)



Monday, August 8, 2011

Pewangi pilihan sy :) Anda?


Bila cakap je tentang minyak wangi atau pewangi badan ni. Bermacam dan pelbagai bentuk, jenama yg akan difikirkan. Ada yg murah ada yg mahal dan ada yg sedang sedang. Macam - macam aroma dibangkitkan untuk setiap jenis minyak wangi dan pewangi. Pelbagai bentuk pewangi yg ada, dalam bentuk semburan, sapuan dan sebagainya. Setiap org ada pilihan taste masing2 kan. Jadi, apa pewangi favourite anda semua??? Jawab jgn xjawab :D



So, sy pula tidak menggunakan minyak wangi yg mahal2. Dan juga tidak memilih mana. Cukup sekadar sy suka dan terpikat dengan BAU nya serta AROMA nya yg boleh membangkitkan MOOD sy dan sy berasa AMAT YAKIN , Feel confident & comfortable :)



Pewangi pilihan sy iaitu ENCHANTEUR Eau De Toilette ALLURING. suka sangat 2! ^_^v







Enchanteur fragnance ini direka khas khusus untuk the romantic modern woman with a good taste, woman of refinement and also elegance. Terdapat beberapa wangian jenis " Romantic, Charming & Alluring". So, sy suka yg Alluring. That is my favourite and pakai sekarang. For me. I love Alluring because it's smell really FEMININE BEAUTY , FLORAL fragnance and DISTINCTLY ROMANTIC APPEAL. wow. yah :)


Thank you reading & Happy reading :)



Friday, August 5, 2011

Friendship Forever



This is the words about friendship that someone gave to me. She was my former friend when I was childhood. And for sure guys, I think this is my first entry written in full English language. It was great, before this i prefer to wrote in Bahasa + Rojak. So, after this why not I try write in Chinese language and so on. @@". hehe. Anyway. Enjoy reading guys :)




If you should die before me
ask if you could bring a friend



If you live to be a hundred
Iwant to live to be a hundred minus one day
So, I never have to live
without you


True friendship is like sound health
the value of it is seldom known
until it is lost



A real friend, is one who walk in
when the rest
of the world walks out


My father always used
to say that when you die
if you're got five real friends
then you're had a great life



If all my friends were
jump off a bridge
i wouldn't jump with them
I'll be the bottom to catch them



I'll lean on you and
you lean on me and
we'll be okay



HOLD A TRUE FRIEND WITH BOTH YOUR HANDS






Thank you reading & Happy reading :)



Thursday, August 4, 2011

10 Lelaki idaman wanita



Sebelum ni, sy selalu tulis tentang ciri ciri wanita solehah, ciri wanita idaman lelaki. So, hari ni tukar skit kepada 10 lelaki idaman wanita . Sy ambil dari laman dibawah.

http://cintadearhaniey.wordpress.com/2007/06/27/10-lelaki-idaman-wanita/

Gambar hiasan semata mata pilihan sy kali ni. Wow, Maher Zain :)



Berdiri di hadapan cermin, lihat diri anda. Adakah anda setampan Shah Rukh Khan? Adakah otot-otot anda segagah Arnold Schwarzenegger?

Dengan ketinggian yang anda ada, mampukah anda memikat model secantik Nasha Aziz? Adakah gaji anda cukup lumayan bagi menakluki hati gadis-gadis jelita untuk dijadikan isteri?

Sambil berdiri di hadapan cermin, tanyakan soalan ini, “Adakah aku memiliki ciri-ciri lelaki yang diidamkan wanita? “Kalau masih belum pasti, di bawah ini adalah 10 lelaki yang paling dikehendaki oleh kaum Hawa iaitu….

1. Yang bercita-cita besar untuk menolong orang lain yang memerlukan, bukannya hidup dilamun angan-angan dan perlu ditolong.

2. Yang tidak malu berkata; “Saya minta maaf, sayalah yang bersalah.”

3. Yang dapat melihat pelbagai pengaruh buruk cuba merosakkan hidupnya tapi tanpa ragu-ragu berkata ” TIDAK”

4. Yang meletakkan urusan Tuhan melebihi segala-galanya.

5. Yang membuat sesuatu,misalnya melaksanakan impiannya, dengan bersungguh-sungguh dan apabila berjaya, dia menghadiahkan setinggi-tinggi perhargaan kepada orang-orang yang membantunya.

6. Yang sentiasa tersenyum, merendah diri dan mesra dengan sesiapa sahaja tanpa mengira darjat dan kedudukan.

7. Yang melihat kesilapan diri sendiri sebelum melihat kesilapan orang lain.

8. Yang sedia mencurahkan wang, masa dan kebolehannya kepada orang lain tanpa memikirkan balasan.

9. Yang sentiasa berusaha untuk menjadi contoh terbaik kepada anak-anaknya daripada hanya bercakap kosong mengenai hal tersebut.

10. Yang membawa anak-anak ke rumah ibadat, bukannya menghantar mereka ke sana.

Adakah ketampanan, gaji dan otot-otot sasa di badan anda relevan dengan ciri-ciri di atas?


Thank you reading & Happy reading :)

Bukan Cinta Biasa


Sudah lama xupdate bahagian novel ni. So, baru baru ini sy menghabiskan novel " Bukan Cinta Biasa". Sy bace amik dalam 2 hari dan sehari sebelum menyambut bulan Ramadhan sudah habis baca. Kisar tentang novel ni menarik jalan cerita. Tentang keegoan si hero dan si heroin walaupun sudah ketika bertunang dan sudah berkahwin. Masing- masing tidak mahu memulakan mengatakan kata kata cinta sedangkan hati terus menerus mendesak. Ini antara ringkasan point ringkas dari sy. So, kepada pengemar novel mari dapatkan novel ini keluaran KAKI.





Thank you reading & Happy reading :)


Wednesday, August 3, 2011

3 blog yg di REVIEW pilihan sy :) Pemenang la kira :P




Nampak gaya ye tiada lelaki menjadi pemenang pilihan follower. Sekarang di umumkan 3 gadis cantik molek yg menjadi pemenang atau follower terpilih oleh sy cik Han Alfi. Hehe.







Jadi pemenang pertama iaitu menjadi follower sy yg ke 400 iaitu cik manis abieb. :D Ini lah header blog cik manis abieb. Blognya bertajuk Cinta Sempurna. Comey kan header kartun blog cik abieb ni. hehe.






Sy da baca entry yg awk tulis, kebanyakkan entry awk tulis keluar dari pikiran awk dan banyak idea sendiri. Thats was good dear. You write your own story. Thats really a good thing when people read bout your writing is original come from your heart, your words :) Then, dalam blog cik abieb ni pun macam2 ada, ada daisy paith, clock & so on. Dan yg pasti sy tahu awk anak jati JOHOR! hehe, kalau awk nk tahu sy anak jati PAHANG. hehe. Anyway, thank you follow me & mendapat nombor follower bertuah 400 ngam ngam. :) Dan sy sudah menjadi follower awk kembali.


Words for you : moga blog awk bertambah success dan banyak lagi mengeluarkan entry2 yg menarik hati pembaca semua.



Seterusnya, menjadi pemenang kedua iaitu mendapat nombor follower yang ke 399 iaitu cik adik cantik Naurah ini. :D Blog title adik ni Naurah Syazwan. Mesti adik ni sweet sgt dgn pasangan dia. Hehe.






Bila tengok blog adik ni, background corak pun so sweet with full of hearts. <3 Tulisan follower dia pun dlm bentuk hearts. Kenapa awk sweet sgt. hehe. Bila baca entry awk tu, sangat bagus dalam bg motivation pd adik2 PMR kan, u can support adik2 PMR in blog jugak macam entry yg awk da buat tu. Your blog also simple, but nice to see. Btw, sy sudah menjadi follower awk. Thank you kerana menjadi follower sy okey dik. :)

Words for u : hope u will terus continue update ur blog dan sentiasa maintain menulis blog ni. Becuase u can share anything bout ur life in this blog with others. Sharing is caring :D



Last but not least, the 3rd one is Feel da More blog. Menjadi nombor follower ke 398. Si gadis ayu bernama feel da more :P. Inilah headernya, tgk header tu, awk yg buat sendiri ke design? comey & cutie cuz u SMS dgn org kan header tu.hehe.






So, bila tgk blog awk ni, sy rasa awk da lama blogging dari sy. :) hehe. Thank you kerana sudi follow sy dan tahniah kerana sy memilih nombor follower 398 nombor terakhir yg menjadi pemenang. Hehe. Bila baca entry awk, its nice and simple yet so brief. Sy suka baca entry yg pendek, simple & xterlalu panjang actually. Sebab entry yg panjang buat sy xbape rajin nak baca. Btw, enjoy reading ur blog dear :) Sy sudah menjadi follower anda kembali.


Words for u : xperlu words da cuz blog awk da bgs & awk pun da lama blogging. Sy arap blog awk akan sentiasa berkembang mekar dan menjadi blog pilihan pembaca semua.



Thank you jugak kepada yg follow. terima kasih , xie xie

Thank you for reading & happy reading :)



Tuesday, August 2, 2011

Produk sy guna utk menjaga kulit muka :)


Assalamualaikum w.b.t semua. Selamat berpuasa pada hari ini iaitu hari ketiga kita semua berpuasa.


Hari ini topik yang sy pilih iaitu produk yg sy gunakan untuk menjaga kulit sy dari terus sihat dan jauh dari masalah jerawat. Terus terang kulit sy memang bukan jenis yg sensitif atau bermasalah even kulit muka atau badan. Syukur alhamdulillah Allah menganugerahkan sy kulit sebegini. Dan sy memang tidak pernah mencari produk apakah yang sesuai untuk kulit muka saya.


Akhirnya sy menggunakan produk FAIR & LOVELY. Semua ini berpunca apabila ketika masa sy sekolah, sy agak aktif aktiviti kokurikulum terutamanya perkhemahan sehinggalah tiap kali sy balik dari perkhemahan mesti muka "Sunburn". Bukak tudung berbelang muka. hehe. Jadi sy tertarik dgn produk FAIR & LOVELY dimana dia ada "ANTI UV" atau "UV PROTECTION" mencegah dari kulit muka terbakar dek kerana cahaya matahari . Niat sy pakai untuk mengelakkan muka dari terbakar.





Tapi, sy sudah amalkan KETIKA KECIL sy tidak memakai apa apa sebarang produk. Kerana kulit kita masih halus dan tidak digalakkan sudah memakai kimia ketika kulit masih muda. Ini pandangan sy. Sy pakai produk FAIR & LOVELY ketika sy berumur 15tahun iaitu Form 3. Sebelum ini xpernah memakai apa2 sebarang produk.


Yg bagusnya sy pakai mula pada usia itu sehingga lah sekarang sudah berumur 23tahun. Kira da 9tahun with Fair & Lovely. Dan sy TIDAK MENUKAR apa2 produk. Sy seorg yg LOYAL & produk ini memang SESUAI dgn kulit muka sy. Kerana itu sy tidak mengalami masalah JERAWAT atau sewaktu dengannya. Kebaikan seterusnya iaitu sy TIDAK PERLU PRODUK MAHAL untuk menjaga kulit muka sy. Hanya sekadar membeli 1 KRIM MUKA Fair & lovely . Alhamdulillah :D

Pas pakai krim ni then bedak compact je.Easy kan? ngee


Tp semestinya perlu ada pembersih muka. Kebetulan kulit muka sy tidak "fussy" dimana sy boleh memakai apa sahaja jenis pembersih muka. Penukaran kerap jenis pembersih muka tidak memberikan kesan negatif. Jadi untuk SPECIFIC disini jenis pembersih muka tidak ada kerana sy pernah menggunakan, merasa semua jenis permbersih muka yg ada dipasaran :)


Dan yg PASTI & YAKIN, 1 amalan yg sy tidak pernah tinggalkan iaitu...


Mengambil WUDUK dan lebih afdal mengambil wuduk yg SEMPURNA dan IKHLAS. InsyaAllah, Allah memberi kesan kepada air wuduk yg mengalir di tiap bahagian anggota badan kita. :)


Disebabkan sy hanya mencuci muka waktu sy mandi sahaja. Jadi wuduk 5 kali sehari menjadi salah 1 alternatif kpd kita untuk mencuci muka. :)


p/s : terus terang sy TIDAK PERNAH menggunakan sebarang petua utk menjaga kulit. Ada cuba buat tp kejap je. sy xrajin mana nk jaga muka.hehe. Tapi anda semua digalakkan untuk menjaga kulit dengan petua yg ada.


" KITA PAKAI PRODUK IKUT JENIS KULIT KITA, BUKAN KULIT KITA IKUT PRODUK KITA NAK PAKAI "






Thank you for reading & happy reading :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...