My Followers

Thursday, April 14, 2011

Cara Wardina Latih Anak lekat Solat 5 Waktu



** ENTRY INI KHAS UNTUK SAYA BERKONGSI DENGAN SEMUA ORANG TERUTAMA UMAT ISLAM DILUAR SANA. NOTE INI SAYA PEROLEH DI FACEBOOK DAN SAYA INGIN SHARE DALAM BLOG SAYA. HARAP SEMUA AMBIL TELADAN DAN MANFAAT DARI ENTRY SAYA INI. I LOVE ISLAM :)


Semoga semua mendapat manfaat..


bERBALOI PENAT LELAH KU...


by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...



I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all


my penat lelah paid off...



I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th


birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi


dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat


since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is


SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very


important to keep this in mind:-




1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong


signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat




2) Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau


tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu


Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -


lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and


say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her


never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik


cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni


melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik


cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"




3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how


we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,


bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK


solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua


kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!


I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will


NEVER miss our solat....




4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask


her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do


it with LOVE diselang seli dgn strictness)




5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak


tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love


her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3


kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar


dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau


TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.




Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna


solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for


her..and guess what????




She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i


wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy


and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi


cakap".....cair nya hatiku ini.




Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im


sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims


that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the


world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!




And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as


how Rasulullah asked us!



I love you all!!! Good night.....



But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak


boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

8 comments:

rara pinkmafia said...

bagus kan wardina ni.

Han Alfi said...

rara : yup.. sangat bagus untuk mendidik anak2 kecil :)

.:hana hazel:. said...

hana pun dah baca artikel ni.i'll try to applied to my child soon as she does it.

Han Alfi said...

hana : owh..baguslah.. didiklah anak kita sejak mereka masih kecil lg.. hehe :)

.:hana hazel:. said...

ronda2 kt sini :)
klik2 nuff gak :)

Han Alfi said...

hana : owh..terima kasih.. nanti sy ronda2 blog awk ye.. :)

adi & muni said...

bagusnya wardina...

Han Alfi said...

adi muni : betul kamu.. alhamdulillah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...