My Followers

Tuesday, August 2, 2011

Produk sy guna utk menjaga kulit muka :)


Assalamualaikum w.b.t semua. Selamat berpuasa pada hari ini iaitu hari ketiga kita semua berpuasa.


Hari ini topik yang sy pilih iaitu produk yg sy gunakan untuk menjaga kulit sy dari terus sihat dan jauh dari masalah jerawat. Terus terang kulit sy memang bukan jenis yg sensitif atau bermasalah even kulit muka atau badan. Syukur alhamdulillah Allah menganugerahkan sy kulit sebegini. Dan sy memang tidak pernah mencari produk apakah yang sesuai untuk kulit muka saya.


Akhirnya sy menggunakan produk FAIR & LOVELY. Semua ini berpunca apabila ketika masa sy sekolah, sy agak aktif aktiviti kokurikulum terutamanya perkhemahan sehinggalah tiap kali sy balik dari perkhemahan mesti muka "Sunburn". Bukak tudung berbelang muka. hehe. Jadi sy tertarik dgn produk FAIR & LOVELY dimana dia ada "ANTI UV" atau "UV PROTECTION" mencegah dari kulit muka terbakar dek kerana cahaya matahari . Niat sy pakai untuk mengelakkan muka dari terbakar.





Tapi, sy sudah amalkan KETIKA KECIL sy tidak memakai apa apa sebarang produk. Kerana kulit kita masih halus dan tidak digalakkan sudah memakai kimia ketika kulit masih muda. Ini pandangan sy. Sy pakai produk FAIR & LOVELY ketika sy berumur 15tahun iaitu Form 3. Sebelum ini xpernah memakai apa2 sebarang produk.


Yg bagusnya sy pakai mula pada usia itu sehingga lah sekarang sudah berumur 23tahun. Kira da 9tahun with Fair & Lovely. Dan sy TIDAK MENUKAR apa2 produk. Sy seorg yg LOYAL & produk ini memang SESUAI dgn kulit muka sy. Kerana itu sy tidak mengalami masalah JERAWAT atau sewaktu dengannya. Kebaikan seterusnya iaitu sy TIDAK PERLU PRODUK MAHAL untuk menjaga kulit muka sy. Hanya sekadar membeli 1 KRIM MUKA Fair & lovely . Alhamdulillah :D

Pas pakai krim ni then bedak compact je.Easy kan? ngee


Tp semestinya perlu ada pembersih muka. Kebetulan kulit muka sy tidak "fussy" dimana sy boleh memakai apa sahaja jenis pembersih muka. Penukaran kerap jenis pembersih muka tidak memberikan kesan negatif. Jadi untuk SPECIFIC disini jenis pembersih muka tidak ada kerana sy pernah menggunakan, merasa semua jenis permbersih muka yg ada dipasaran :)


Dan yg PASTI & YAKIN, 1 amalan yg sy tidak pernah tinggalkan iaitu...


Mengambil WUDUK dan lebih afdal mengambil wuduk yg SEMPURNA dan IKHLAS. InsyaAllah, Allah memberi kesan kepada air wuduk yg mengalir di tiap bahagian anggota badan kita. :)


Disebabkan sy hanya mencuci muka waktu sy mandi sahaja. Jadi wuduk 5 kali sehari menjadi salah 1 alternatif kpd kita untuk mencuci muka. :)


p/s : terus terang sy TIDAK PERNAH menggunakan sebarang petua utk menjaga kulit. Ada cuba buat tp kejap je. sy xrajin mana nk jaga muka.hehe. Tapi anda semua digalakkan untuk menjaga kulit dengan petua yg ada.


" KITA PAKAI PRODUK IKUT JENIS KULIT KITA, BUKAN KULIT KITA IKUT PRODUK KITA NAK PAKAI "






Thank you for reading & happy reading :)



20 comments:

Lilynn Sazlin said...

dear,

wah jelesnya u ada kulit yg flawless! :)

tp i tak blh la pkai fair&lovely
dia lg keluar pimples.

for the latest kulit i sesuai dgn garnier, lain kulit lain la produk ye tak? btw, such an good entry u have :)

pinky_liscious said...

ramai guna produk ni kan..... :)

Han Alfi said...

Lilynn : haha,thank you.. kulit biasa sahaja.. but, yes its true.. the product u used actually depends on ur skin..

cam u, obviously Fair & lovely is not suits to ur skin. But, its good to u alr found out the good product 4 ur skin.. :)

Han Alfi said...

pinky : aah ramai yg pakai fair & lovely.. i guess.. cuz skang mcm2 product ada kan.. :)

ekin said...

jangan pandang produk murah xde kualiti:) saya pun pakai fair and lovely.. tap sekarang pakai safi balqis.x loyal. haha. alhamdulillah la... muka mmsih ok.. ape pun, depends pada skin lah jugak kan..... btw, nice entry :)

Han Alfi said...

ekin : hehe, betul.. jangan pikir yg mahal tu semua ye menjadi kan.. haa, cam cakap lam entry..." kita pakai produk ikut kulit kita, bukan kulit kita ikut produk kita ". Mekasih dear :)

Mila Ahmad said...

mila da biasa guna produk safi...

Han Alfi said...

Mila : Ramai kawan sy guna safi jugak.. berkesan mungkin kan :)

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

oo guna produk ni eyh ..

patut nmpk cantik..:)


excellence !

Han Alfi said...

Hazlan : kurniaan Allah bg kulit sebegini.. Alhamdulillah.. mekasih :)

fara said...

http://faratina1991.blogspot.com/2011/08/sape-aku-stalk-hari-ni-ep-2.html ini untuk awk..!!!

abieb said...

haa..same macam saye..saye pown guna produk tu jugak... ;D... saye yang ke 400 tu..huuu

Han Alfi said...

fara : wow new entry khas for me.. tenkiu dear fara :)

Han Alfi said...

abieb : hehe, akhirnya ada sama dgn saya.. awk no 400 follower kan, i noted that :)

ZaNa aDieyZa said...

mmg kena pandai pilih yg sesuai dgn kulit kita.. takut salah pakai, nnti makin teruk pulak..

Han Alfi said...

Zana : betul tu zana.. t abez kulit da jd teruk susah nk jaga jd elok balik.. mencegah lbh baik dr merawat :)

Nur Aien Syahierah said...

lawo lergh muke akak..Aien pakai juge fair an dlovely nih tpi mkin bakap adelah..bleh tk akak tolong aien supaye muke ain yng bebrakap nih hilng

Han Alfi said...

aien : tu mgkin xsesuai ngan kulit muka ain tu. jgn pakai da. skang aien pakai ape?

Anonymous said...

fair & lovely nie mmg ok sgt2..
aq stres betol nk carik produk lelaki yg sesuai ngan muka aq.. byk produk dah yg aq beli khusus utk lelaki cam loreal men xpert, vaseline men, garnier 4 men.. tp bila pakai produk2 nie muka aq jd gatal, luka, pedih, jerawat... luka plak tue garis2 mcm kene cakar.. pelik betol.. last2 aq try fair & lovely.. semua puji kulit muka aq licin.. aq pom perasan lpas pkai fair ni, kulit aq xder jerawat, parut xder.. mmg licin.. mcm kulit pompuan lak.. mula2 geli gak..haha.. pelik kan, produk tuk pompuan lak sesuai ngan aq.. apekah kulit aq ni kulit pompuan... huh!

Dayana Cheong said...

Hi lilynn i pun perasan bila guna fair n lovely nnti ada pimple yang besar sebiji kat hidung. U still guna garnier sampai sekarang ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...